Лични средства
Вие сте тук: Начало Абсолвенти СЛОВО

СЛОВО

на акад. Борислав Боянов, Декан на ФМИ, при връчването на дипломите на випуск 2004


Уважаеми господин заместник-ректор!

Уважаеми гости и колеги!

Скъпи студенти!

   За мен е чест да открия това тържествено събрание, на което ще бъдат връчени дипломите за завършено висше образование на випуск 2004 на Факултета по математика и информатика при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

   В много държави тържества като днешното, на което се дипломират студенти от елитните университети, се превръщат в празник с особено значение. Към тях проявяват огромен интерес политически дейци и  бизнес кръгове. Често на подобни тържества държавни мъже представят своите нови стратегически планове и идеи за развитието и успеха на нацията.  Те го правят защото знаят, че това е най-подходящата aудитория за подобна изява. Защото осъзнават, че пред тях са бъдещите лидери, двигатели на големите, преломните, важните събития в живота на страната. Това са хора преминали успешно тежките програми на  първия университет, хора с изключителен талант и енергия,  доказали  воля и характер да се справят  със сериозни задачи и научни проблеми, преминали през изкушенията, изпитанията, лишенията  и чара на един неповторим студентски живот. Това са носителите на бъдещи успехи, откривателите, дръзновените, най-добрите.  Убеден съм, идва времето, когато и  нашите възпитаници ще привличат националния интерес, внимание и възхищение.

   Скъпи студенти от ФМИ! Поздравявам ви с успешното зъвършване на обучението. Ден като този ще влезе не само във вашите професионални биографии. Виждаме го или не,  признаваме го или не, този ден е важен. Защото на този ден ФМИ представя  200 обучени специалисти с фундаментално значение за технологичното развитие на страната ни. Защото сред вас са тези, които мечтаят да изградят България като силиконовата долина на Европа, които виждат себе си  като създатели на нови софтуерни продукти и системи, като водачи на завладяващи пазара екипи и фирми. Защото това, което ви обединява и ви отличава от другите - това е уникалния математически талант да виждаш по-дълбоко, по-далеко, по-бързо, да вземаш верните, правилните решения. Ние сме щастливи, че подготвяме и даваме на обществото специалисти, които ще го водят през 21 век, ще променят живота му към по-добро.

   В годините на прехода, когато трудностите, беднотията и емиграцията сриваха културни, духовни и образователни институции, когато новоизлюпени висши училища доведоха до девалвация на висшето образование, ФМИ не направи компромиси с образователните си програми, с качеството на обучение, с взискателността на преподавателите си. И сега сме горди, че нашите възпитаници са най-добрите в страната. Многобройните спечелени отличия на наши студенти на републикански и международни състезания доказват това.  ФМИ привлича и ще продължава да привлича в бъдеще най-таланливите момчета и момичета на България.

   Особено ми е приятно в този ден да се обърна към  родителите на нашите възпитаници. Скъпи родители! Поздравявам ви за успеха на вашите деца, поздравявам ви и се прекланям пред вас за жертвите и лишенията, през които сте минали, за да изучите децата си през тези зли години. Бъдете сигурни, вашите синове и дъщери ще го запомнят. И може би не университета, а  точно вие сте им дали онзи най-добър урок -- примера да бъдеш родител, в най-тежкото време, в беднотия и несигурност, когато  наркотици и алкохолизъм, безпътие и безродие посягат към децата на България с невиждана агресивност. Да запазиш чиста душата на дете в  тази мръсотия е истински подвиг.

    Винаги, и през най-тежките години съм вярвал, че България ще тръгне напред, че народът ни ще заживее един нормален живот. Защото националната енергия, както всеки друг вид енергия, не се губи. Тя само се прегрупира от едни слоеве на духа в други, от една група от хора в друга. В тежки времена, когато отчаяние и  безнадежност обхванат масите, тя се концентрира в огромни количества дори само в отделни личности на фона на пълна духовна нищета наоколо -- Паисий и Левски  са нашите примери. Понякога и най-дребни събития са в състояние да възпламенят тази трупана с години енергия и тя се взривява със страшна сила. За съжаление, в нашата история най-често този взрив е ставал когато нацията ни е била пред смъртна опасност, по време на войни,  и тогава близки и далечни народи, включетелно и нашия собствен народ, са изпитвали разрушителната мощ на българския дух. Но когато тази енергия се насочи към градивна, съзидателна дейност народът ни е  постигал невероятен скок в своето  развитие. Тогава са изписвани златните страници в историята ни -- делото на светите братя и на нашия патрон Св. Климент Охридски, националния подем преди и след Освобождението, невероятната дълбочина и въздействаща сила на фолклора ни.

   Едно ново поколение от талантливи млади хора съхрани и пренесе през годините на хаоса националната ни енергия. Тя сега бавно, но очевидно се отприщва и ги тласка към едно несрещано доскоро  желение и хъс за успех, за победа, за постигане на цел. Нашите възпитаници, със своите познания и квалификация, с интелигентността си, с рационалния си подход към проблемите на живота се очертават като водещите фигури в предстоящия подем на страната. От това ново поколение, от  вас зависи дали България ще се изправи  като млад  икономически тигър  или ще си остане резерват за обслужващ персонал на Европа, дали ще следваме традициите на народа си, където радостта от живота и човешките взаимоотношения са над всичко или ще се превърнем в пресметливи, студени, отчуждени егоисти, потънали единствено в собствените си планове. Системното, търпеливо и целенасочено втълпяване в главите ни на тезата, че парите са над всичко ни тласка в една определена  посока. Но не вярвам да ни изтласка докрай. Защото прекрасната ни земя ни е дала сила, защото в жилите ни се е смесила кръвта на велики племена. Скитническата страст и интелигентност на прабългарите, изяществото на траките, широката душа на славяните е сътворила една порода, която ражда и ще ражда способните, непримиримите, гордите българи.

   Скъпи студенти! Най-съкровеното  човешко право е правото на лично щастие. Всеки го разбира по своему, търси го по своему. Светът днес е пред вас  --  свят за изява, за труд, за посвещение, за пътуване, свят за обич. Всеки от вас ще избере своята пътека в него и ще тръгне да търси своето  щастие. Пожелавам ви  да го намерите. И когато след години се обърнете назад, надявам се мнозина от вас да си  спомнят за бялата сграда в Лозенец и да кажат на тези край тях "Аз съм учил във ФМИ. Бяха щастливи години!"

   От името на вашите преподаватели  ви пожелавам успех. Нека високият професионализъм и почтено поведение красят вашата бъдеща работа. Във всичко добро, с което се захванете можете  да разчитате на нашата подкрепа. На добър час!

24 ноември 2004

Действия към документ
Новини
Sep 20, 2017 СДК "Учител по математика", "Учител по математика и информатика", "Учител по информатика и информационни технологии" и "Учител в профилирана подготовка по информатика и информационни технологии"
Sep 19, 2017 Записване на новоприетите студенти във ОКС "Магистър" на ФМИ за учебна 2017/2018 г.
Sep 18, 2017 Публична лекция на д-р Николина Николова, 5 октомври 2017
Sep 18, 2017 Прием за ОКС "магистър" , 2017/2018, резултати от кандидатмагистърския изпит за МП от специалност Информатика
Sep 17, 2017 От 15 до 17 септември 2017 г. ФМИ бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки"
Sep 14, 2017 Програма Еразъм +, конкурс за преподавателска мобилност с цел преподаване и обучение, 2017-2018 уч.г.
Sep 14, 2017 132nd European Study Group with Industry, ESGI'132, 18-22 септември 2017
Sep 12, 2017 СДК "Учител по информационни технологии, 5. – 8. клас", срок за записване до 15 октомври 2017
Sep 12, 2017 На вниманието на студентите 1 курс, задочно обучение
Sep 11, 2017 Разпределение на входящите номера по сгради и зали, тест за МП от спец. Информатика, 12 септември 2017
Sep 10, 2017 Оценки от ДИ проведен на 9 и 10 септември 2017 г., спец. Математика и информатика
Още новини...