Лични средства
Вие сте тук: Начало Ръководства E-MAIL Настройване на Microsoft Outlook Express

Настройване на Microsoft Outlook Express

Забележка: Поради преминаване към нов пощенски сървър, моля тези от Вас, които са към него, да изписват email.fmi.uni-sofia.bg вместо email.uni-sofia.bg.

Това ръководство може да се използва както за първоначално конфигуриране, така и за преконфигуриране на клиент, който е настроен за работа със старата пощенска система на ФМИ.

 

 1.  Ако ще преконфигурирате Вашия пощенски клиент, който е настроен за работа със старата пощенска система, преминете направо към стъпка 6. 

 2. От диалоговия прозорец, който се активира от менюто Tools / Accounts, стартирайте процедурата за добавяне на нов пощенски акаунт, чрез бутона Add Mail..., както е показано на картинката:

  Express step 1
   
 3. Това ще активира поредица от стъпки за първоначално регистриране на пощенски акаунт. Въведете името си (така както искате да се изписва в заглавната част на писмата, които изпращате), след това електронния си пощенски адрес (не се променя за новата пощенска система). На третата стъпка ще се активира диалогов прозорец като показания по-долу. Трябва да въведете име за Incoming и за Outgoing mail server. И двата се казват email.fmi.uni-sofia.bg. Видът на Incoming mail сървъра може да бъде POP3 или IMAP.

  Ако изберете POP3, Outlook Express ще работи само с папката Inbox от Вашата пощенска кутия. От там програмата ще изтегля получените писма на Вашия компютър и евентуално ще оставя копия на сървъра (виж по-долу).

  Ако изберете IMAP, Outlook Express ще ви даде достъп до всички папки, които са част от Вашата пощенска кутия (така както ги виждате през уеб интерфейса на адрес https://email.fmi.uni-sofia.bg). Писмата стоят на сървъра и се теглят локално при отварянето им. Не се копират автоматично на компютъра Ви. Разбира се, ръчно можете да копирате писма в локалните папки на Outlook Express (поддървото Local Folders).

  Express step 2

 4. На следващата стъпка трябва да въведете Вашето потребителско име (не се променя за новата пощенска система), парола и да изберете дали искате програмата да запомни паролата.

  Express step 3

 5. След натискане на бутона Next, процедурата завършва и на екрана се показва запис за новодобавения акаунт:

  Express step 4

 6. В случая на преконфигуриране на акаунт за старата пощенска система, в прозореца по-горе би следвало да виждате вместо email.fmi.uni-sofia.bg,  mail.fmi.uni-sofia.bg или russell.fmi.uni-sofia.bg. Трябва да го макрирате.

  Натискате бутона Properties. Това ще доведе до визуализиране на следната диалогова кутия, в която трябва да отидете в секцията "Servers" :

  Express step 5


 7. Необходимо е да активирате отметката "My server requires authentication" и да натиснете после бутона "Settings".  На екрана ще се покаже следния подпрозорец:

  Express step 6


  Активирате опцията "Log on using" и въвеждате потребителското си име. Можете по избор да въведете и паролата и да активирате "Remember password".

  Забележка: Това касае изпращането на писма (а не достъпа до кутията). По този начин можете да използвате този сървър за изпращане на поща дори извън мрежата на СУ.

 8. Натискате бутона OK. Това ще ви върне към предишния диалогов прозорец, в който трябва да преминете към секцията "Advanced":

  Express step 7


  Както за Outgoing mail (SMTP), така и за Incoming mail (IMAP или POP3), активирате "This server requires a secure connection (SSL)". За Incoming mail (IMAP) или Incoming mail (POP3) Outlook express автоматично ще сложи номера на порта (993 за IMAP и 995 за POP3), но за Outgoing server трябва да се погрижите ръчно - номера на порта е 465.

  При вид на Incoming server - POP3, този диалогов прозорец изглежда малко по-различно (виж по-долу) - можете да укажете дали искате Outlook Express да трие писмата от Inbox папката на сървъра или да оставя копия.

  Express step 8


 9. С натискане на бутона OK (пре)конфигурацията приключва.

 

Действия към документ
Новини
Sep 21, 2017 Допълнителен прием за ОКС "Магистър" във ФМИ за 2017/2018 уч. г., само за платена форма на обучение
Sep 20, 2017 СДК "Учител по математика", "Учител по математика и информатика", "Учител по информатика и информационни технологии" и "Учител в профилирана подготовка по информатика и информационни технологии"
Sep 19, 2017 Записване на новоприетите студенти в ОКС "Магистър" на ФМИ за учебна 2017/2018 г.
Sep 18, 2017 Публична лекция на д-р Николина Николова, 5 октомври 2017
Sep 18, 2017 Прием за ОКС "магистър" , 2017/2018, резултати от кандидатмагистърския изпит за МП от специалност Информатика
Sep 17, 2017 От 15 до 17 септември 2017 г. ФМИ бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки"
Sep 14, 2017 Програма Еразъм +, конкурс за преподавателска мобилност с цел преподаване и обучение, 2017-2018 уч.г.
Sep 14, 2017 132nd European Study Group with Industry, ESGI'132, 18-22 септември 2017
Sep 12, 2017 СДК "Учител по информационни технологии, 5. – 8. клас", срок за записване до 15 октомври 2017
Sep 12, 2017 На вниманието на студентите 1 курс, задочно обучение
Sep 11, 2017 Разпределение на входящите номера по сгради и зали, тест за МП от спец. Информатика, 12 септември 2017
Още новини...