Лични средства
Вие сте тук: Начало Наградени студенти Награди 2016

Награди 2016

Програма за насърчаване на младите хора 2015/2016, на посолството на Швеция

Награда за ИТ / инжинерни науки: Момчил Емилов Хардалов, студент 2 курс магистратура, Факултет по математика и информатика, СУ „Св. Климент Охридски”


Шестнайсет студенти от Софийски университет са спечелили медали от международни олимпиади и десет именни стипендии за академичната 2015/2016 г. 

Haralampiev


  Възпитаници на ФМИ, получили стипендии:
  Именни стипендии в размер на 2 000 лева:
  • За постижения в овладяването на компютърните науки на името на Джон Атанасов - Никола Димитров;
  • За постижения в овладяването на математиката на името на акад. Никола Обрешков - Младен Вълков;

 evrika    Стипендии "Хуауей ИКТ" по дарение на "Хуауей Технолоджис България" ЕООД в размер на 1 ООО USD:
  • Мария Паскова и Ксения Цочева.
  Стипендии на носители на златни медали от международни олимпиади в размер на 1200 лева:
  • Владислав Харалампиев.
  Стипендии на носители на сребърни медали от международни олимпиади в размер на 1 ООО лева:
  • Виктор Радивчев, Пенчо Бейков и Светозар Станков.
 

 Конкурс за награда „Академик Борислав Боянов”

С решение на Факултетния съвет на ФМИ (Протокол №6/2016г.) за носител на наградата "акад. Борислав Боянов" за 2016 г. беше избран Пламен Ивайлов Траянов, задочен докторант към катедра „Вероятности, операционни изследвания и статистика“.

 

  Конкурс "Студент на годината" на Софийския университет, 2016

1.jpgПърва награда: Владислав Харалампиев, победител в категория "Математика и информатика".

Владислав е студент в първи курс в магистърска програма "Изкуствен интелект" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. Успехът му от учебната 2014/2015 година е 6.00. Завършил е бакалавърска степен, програма "Компютърни науки" във Факултета по математика и информатика на Университета с пълно отличие. Възпитаник е на Софийската математическа гимназия, която също завършва с пълно отличие.

Основните интереси на Владислав са в областта на състезателното програмиране, машинното самообучение и обработката на естествен език и изображения. Тази година се е класирал за финалите на международните състезания Challenge 24 и VK Cup.

Владислав е носител на Грамота на Ректора на Софийския университет за научни постижения през 2013 и 2015 г. През 2014 г. е избран за Студент на годината от Министерството на образованието и науката. През 2014 г. получава първа награда за научни постижения в областта на информатиката и компютърните науки по случай 125-годишнина от основаването на Факултета по математика и поощрителна награда от Фондация "ФМИ-общество" в памет на проф. Иван Сосков за изследователски постижения в областта на компютърните науки. Стипендиант на Фондация "Еврика" през 2011, 2012 и 2015 г. за златен медал на международна олимпиада по математика. През 2013 г. и 2014 г. е носител на поименна стипендия по компютърни науки на името на Джон Атанасов на Фондация "Еврика".

Научните интереси на Владислав са в областта на състезателното програмиране. Във връзка с това се занимава с числени алгоритми, графови алгоритми, ефективни структури от данни, теория не игрите, оптимизация на функции и много други.

Участник е в множество проекти, сред които "GPS Measurements in the Conditions of Solar Maximum" в рамките на 21-та българска антарктическа експедиция през 2012-2013 г., проект по създаване на симулатор за мрежи на Петри за Българската академия на науките; проект за създаване на 3D модели с образователни цели за подпомагане на обучението по компютърна графика във Факултета по математика и информатика; в проект по анализ и мониторинг на суперкомпютъра в Изпълнителна агенция "електронни съобщителни мрежи и информационни системи", както и в научни конференции.

Владислав има четири публикации.

Владислав е бил стажант в Dropbox и Google. Проектите му са били свързани с инсталатора на Dropbox и системата за автоматично засичане на нарушения, свързани със съдържанието на партньорски за Google сайтове.

През лятото на тази година отново ще кара стаж в Google и ще работи по проект за оценяване на ефективността на рекламата в YouTube.

Действия към документ