Лични средства
Вие сте тук: Начало Новини От 15 до 17 септември 2017 г. ФМИ бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки"
Действия към документ

От 15 до 17 септември 2017 г. ФМИ бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки"

На 11 септември 2017 г. се навършиха 100 години от рождението на големия български математик, обаятелен преподавател, символ на академизма, член кореспондент на БАН, професор Ярослав Тагамлицки. От 15 до 17 септември 2017 г. Факултетът по математика и информатика към СУ "Св. Климент Охридски" бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция "100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки". Съорганизатор на конференцията бе Институтът по математика и информатика към Българска академия на науките

Otkrivane-sn1.jpg Otkrivane-sn2.jpg

Макар да не успяхме да съберем всички гости и приятели в аудитория 229, която разполага с 80 места, символичното начало бе в аудитория „Проф. Тагамлицки“ (229), където доц. Първан Първанов - Декан на ФМИ откри юбилейната научна конференция.

Otkrivane-sn3_T.jpg


Директорът на ИМИ-БАН, акад. Веселин Дренски също поздрави с добре дошли гостите на това важно за математическата общност събитие.

 
Otkrivane-sn4.jpg
 
 

Официалното приветствие от името на Ректора на Софийски университет "Св. Климент Охридски" бе представено от чл.-кор. Проф. Николай Витанов (Заместник-ректор на СУ). Проф. Витанов сподели, че като студент по физика не е имал шанса да бъде обучаван по математически анализ от проф. Тагамлицки, но е чувал редица от оригиналните случаи (останали като анекдоти) с участието на харизматичната личност на проф. Тагамлицки.

Otkrivane-sn5-T.jpg

 

 

Целта на тази конференция бе не само да запазим математическото наследство в България, но и да предадем ентусиазма на проф. Тагамлицки и неговите последователи към нови математически познания на нашите студенти. Факултетният съвет на ФМИ учреди награда на името на проф. Ярослав Тагамлицки, която бе връчена на Киприан Бербатов (студент в 4 курс на специалност Приложна математика във ФМИ) от доц. Първанов, Декан на ФМИ.

Otkrivane-sn6-T.jpg Otkrivane-sn7-T.jpg

Работната част на конференцията продължи в аудитория 325 на ФМИ. Председателят на ОК на конференцията, доц. Бабев (ръководител на катедра МА и последен дипломант на проф. Тагамлицки) бе водещ на научните сесии в петъчния ден.

 
zla325-sn1-T.jpg

 

 

В поредица от презентации представени от проф. Д. Скордев, акад. Б. Сендов, акад. И. Тодоров, проф. К. Тодоров, проф. И. Тонов и много други ученици на проф. Тагамлицки бяха представени различни аспекти от математическите изследвания и педагогическите подходи на математика проф. Тагамлицки, а в паузите и в неформалните разговори по време на коктейлите бяха разказани огромно количество лични спомени и анекдоти за човека Тагамлицли.

Така не разбрахме как неусетно изминаха трите работни дни на конференцията, в които си спомнихме за легендарния проф. Тагамлицки, дългогодишен ръководител на Катедрата по математически анализ към Математическия факултет на Софийския университет. 

zala325-sn2-T.jpg


Организаторите на конференцията благодарим на всички ученици на проф. Тагамлицки, на всички наши гости и приятели за приятните мигове и многото научна информация, с която по-младата колегия на ФМИ се запозна и научи. 

Пълната Програма и още подробности за конференцията могат да се намерят на:

http://tagamlitzki-100years.fmi.uni-sofia.bg/bg