Люба Конова от ФМИ е студент на годината на СУ „Св. Климент Охридски“

В Аулата в Ректората на Софийския университет се проведе традиционната церемония, на която се отбелязват успехите на студентите и докторантите на най-старото българско висше училище. Конкурсът „Студент на годината” е най-престижното събитие, което Студентският съвет ежегодно организира с цел подпомагане развитието на студентите и докторантите и отличаване на най-добрите от тях.В Аулата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов, представители на ректорското ръководство, декани на различните факултети, преподаватели, студенти и гости. Водещи на церемонията бяха Антония Димитрова и Петър Желев от Факултета по журналистика и масова комуникация.
На церемонията бяха отличени 40 студенти и докторанти в 12 категории за студент на годината на Софийския университет. Конкурсът се провежда от 2016 г. под патронажа на ректора на Софийския университет, който е и председател на журито.
В категория „Математика и информатика“ жури е изпълнителният директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии на Софийския университет INSAIT инж. Борислав Петров.

    

Студент на годината на Софийския университет за 2024 академична година е Люба Конова от Факултета по математика и информатика. Тя получи наградата си от ректора проф. д-р Георги Вълчев.
Люба благодари за наградата и заяви, че за през последните години Софийският университет е станал много специален за нея и че всеки път, когато е на световен подиум, с гордост казва къде следва и се развива.
Люба Конова е магистър в специалност „Логика и алгоритми“ във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От малка има усилен интерес към математиката и има опит в множество олимпиади и състезания. Вълнува се от приложната математика, а логиката сравнява с постимпресионистките течения в изкуството. Стремежът й е да допринесе за математиката чрез продължението на академичния й път след магистърска степен. Намира вдъхновение в преподаването както на гимназисти, така и като хоноруван преподавател в университета. Участва активно в подготовката на национални отбори по състезателна математика.
Постиженията й включват стипендия на Института INSAIT към Софийския университет за 2023-2024 г.; трикратен лидер на българския национален отбор за EGMO (European’s girls mathematical Olympiad); участник в международния комитет за селектиране на задачи за EGMO 2024; координатор EGMO 2024; лидер на българския отбор за ITYM (Международния турнир за младите математици) 2023-2024.
Люба е вече и автор на математически задачи. Води курсове по математика с ученици от втори и трети клас.
Носител е на три медала от Европейската олимпиада по математика за момичета и на две отличия от Шаригиновата олимпиада по геометрия.

Докторант на годината е Милена Крачанова, катедра „История и теория на културата“ на Философския факултет на Софийския университет. За престижния приз бяха номинирани и Мелания Бербатова, докторант по „Компютърни науки - Машинно самообучение“ във Факултета по математика и информатика, и Иво Михов, докторант по квантова информатика в катедра „Теоретична физика“ във Физическия факултет.

   

В категория „Математика и информатика“ студент на годината е Виолета Кастрева. Тя получи наградата си от изпълнителния директор на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии на Софийския университет INSAIT инж. Борислав Петров. Номинирани бяха и Александър Янев и Даниел Трополинов. За призьорите бяха осигурени и специални награди от нашите партньори от Мусала Софт.
Виолета Кастрева е студент във втори курс на специалност „Компютърни науки“. Има опит със състезания по математика и е създател на софтуерни продукти. За последната година е донесла на университета 5 златни и сребърни медала от олимпиади по математика, като 2 от тях са от международни олимпиади. Организатор е на клуб към Факултета по математика и информатика за подпомагане на развитието на студентите в областта на изучаваните науки.

Пълен запис на церемонията по награждаването: https://youtu.be/AidUIJy0pmA?si=3aWvhgM7-SiOsvd6