In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 юли 2020 г. внезапно почина нашият млад и изключителен колега доц. д-р Симеон Петров Замковой,  преподавател във Факултет по математика и информатика на Алма матер.

Той става асистент във Факултета по математика и информатика през 2005 г., защитава докторска степен през 2006 г., назначен е за главен асистент през 2007 г., а през 2010 г. става доцент в Софийския университет. Доц. Замковой беше ръководител на катедра Геометрия, ръководител на магистърската програма по Компютърна Графика, ръководител на много научни проекти, участник в огромно количество научни и технически комисии, организиране на математически състезания и олимпиади, автор на учебници.

Ще запомним доц. Замковой като колега с изключителна работоспособност и прецизност. Като ръководител на катедра Геометрия той полагаше грижи за всеки от колегите си; беше винаги готов не само да даде съвет, но и да реши проблема на всеки, обърнал се към него. Изключително коректен и точен спрямо студентите. Симеон беше човек с изключителни  организаторски качества. 

Доц. Замковой е автор на над 15 стойностни научни статии. Изследванията му са предимно върху параконтактните многообразия, а резултатите получени от него са цитирани над 300 пъти.  Доц. Замковой беше също ръководител на множество дипломанти и докторанти в областта на Диференциалната геометрия и Компютърната графика, част от които продължиха научното си развитие в най-реномирани университети в България и чужбина. 

Поклон пред светлата му памет!

Поклонението пред доц. Симеон Замковой ще се състои на 14 юли 2020 г. (вторник), от 13.30 часа, в храм "Св. св. Кирил и Методий" (адрес: ул. „Царица Елеонора“ 6, ж.к. Красно село).