Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) се проведе от 17 до 19 май 2024 г. в гр. Бургас

Домакин на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) през 2024 г. бе СУ „Св. Климент Охридски“, Факултет по математика и информатика, със съдействието на МОН, филиал Бургас на Софийския университет, Фондация "ФМИ иновации и образование" и Община Бургас.

               

103 студенти от 14 университета участваха в тазгодишното издание на олимпиадата. Начало беше дадено в Международния конгресен център. Събитието откриха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“  проф. Стоян Шишков и проф. Мая Стоянова, декан на ФМИ на СУ, председател на организационния комитет.
„Всеки от вас вече е победител – заради това, че е избрал своя професионален път, заради вече натрупаните знания и умения. Благодаря на всички съорганизатори, на кмета на Бургас Димитър Николов и на Министерство на образованието и науката. Националната студентска олимпиада има своето достойно място в академичния живот на страната ни, защото именно това е целта на всички нас - да повишаваме интереса към науката сред най-младите.“ – пише в приветствието си до участниците и организаторите ректорът на СУ проф. Георги Вълчев.
От името на кмета на Бургас приветствие отправи зам.- кметът по образование Михаил Ненов: „Безкрайно съм щастлив, че Олимпиадата бележи рекорден брой участници през тази година. Изключително е вълнуващо в Бургас да са едни от най-големите умове на България.“
19-членно жури, съставено от авторитети в точните науки, имаше нелеката задача да обяви резултатите в индивидуални класирания, отборни класирания и класирания по висши училища.

                    
Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми и от 1974 г. се организира ежегодно от висшите училища в България. Организацията се осъществява от Национална комисия и висше училище-домакин, тази година Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2010 г. НСОМ се провежда с любезното съдействие и финансова подкрепа на Министерството на образованието и науката.


Студентите от Софийския университет Антъни Господинов, Любен Балтаджиев и Петър Петров от Факултета по математика и информатика спечелиха единствените златни медали в група А с максимален резултат.
В група В Евгени Кирилов и Катя Николова от Стопанския факултет също спечелиха златни медали. Сребърни медали спечелиха Кристиян Гърчев, Калоян Цветков, Ивайла Радкова и Калоян Захариев от Факултета по математика и информатика (група А), както и Альона Онишенко и Самуел Младенов от Стопанския факултет (група В) и Петя Чиликова от Геолого-географския факултет (група В). С бронзови медали останаха Виолета Кастрева, Гергана Гочева, Тодор Кунчев, Румен Михов, Симеон Гачев, Мартин Кузманов, Александър Янев, Иван Пицорно, Константин Дунков, Радослав Мирчев и Катерина Ставрева от Факултета по математика и информатика (група А) и Ивет Анева и Славена Дудренова от Стопанския факултет (група В).
Трите отбора на Факултета по математика и информатика на Софийския университет заеха първите три места в отборното класиране, а Софийският университет е първи в класирането по висши училища.

Разгледайте още много снимки и кратки видеоклипове тук: https://intranet.fmi.uni-sofia.bg/index.php/s/HEQRY5N67JMxngc