Пореден голям успех на студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ на Националната студентска олимпиада по математика във Варна(10-12.05.2019)

От 10 до 12 май 2019 г. в град Варна се проведе тазгодишното издание на Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ 2019) при домакинството на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, гр. Варна. 

Националната студентска олимпиада по математика https://nsom.fmi.uni-sofia.bg/ е състезание по математика между студенти от бакалавърски или магистърски програми, организирано ежегодно от висшите училища в България. Целта е да се повишава интересът на студентите към математиката и да се създават условия за обмен на опит сред преподавателските екипи.

Състезателите са разпределени в три групи според хорариума на изучаваните часове по математика и според регламента решават три задачи от университетския материал по математика за 4 часа.

В група А, където се състезават студенти от математически и информатични специалности отборите от ФМИ на СУ завоюваха 14 (2 златни, 6 сребърни и 6 бронзови) от общо присъдените 15 медала; първо, второ и трето място в отборното класиране и първо място по висши училища.

Ето имената на победителите: златни медалисти с максимален брой от 30 точки са Емилиян Рогачев и  Даниел Атанасов; сребърни медали за Виктор Терзиев, Иво Дилов, Александър Тенев, Костадин Гаров, Йордан Петров и Цветомир Кайджиев; с бронз бяха отличени  Петър Ангелов, Стефани Кангалова, Ангел Димитров, Илиян Йорданов,  Филип Ташев  и Александър Канджички

Златните медалисти
Емилиян Рогачев

Отборите на ФМИ са ръководени и подготвяни от доц. Асен Божилов, доц. Иван Гаджев и доц. Веселин Гушев .

В група В на икономическите специалности студентите от отбора на Стопанския факултет на СУ се представиха достойно и заеха трети места в отборното класиране и в класирането по висши училища, печелейки един сребърен и три бронзови медала.  

   

Станислава Веселинова завоюва сребърен медал, а Румен Тодоров, Васил Минков и Кристина Кърпичева се окичиха с бронзови медали. Ръководители на отбора на Стопанския факултет са доц. Веселин Гушев и ас. Вая Ракидзи. 

Още снимки: Сребърни медалисти:  Виктор Терзиев, Иво Дилов, Александър Тенев, Костадин Гаров, Йордан Петров и Цветомир Кайджиев;
Бронзови медалисти: Петър Ангелов, Стефани Кангалова, Ангел Димитров, Илиян Йорданов,  Филип Ташев  и Александър Канджички
Отборът на СУ - Стопански факултет