Семинар „Математическо моделиране”, 23.05.2018

На 23.05.2018, сряда, от 18:15 до 20 часа в зала 514, ФМИ ще се проведе семинарът "Математическо моделиране". Д-р Петър Рашков, ИМИ-БАН, с-я „Математическо моделиране и числени методи” ще представи COST акцията

Investigation & Mathematical Analysis of Avant-garde Disease Control via Mosquito Nano-Tech-Repellents (IMAAC)

Резюме. Целта на акцията IMAAC е да проучи и направи математически анализ на ефикасността на иновативни контролни мерки за болести (като денге, зика, чикунгуня и жълта треска), чиито разпространители са активни денем комари. Това включва използването на иновативни мерки в текстилните и бояджийските продукти, базирани на нано- и микрочастици, които отделят репеленти в строго контролирани дози. Палитрата от възможности за комбинирано ползване на нано- или микрочастици, репеленти и различни видове текстил или боя не е добре проучена. Не са правени по-конкретни проучвания за тяхната ефикасност в комбинация с ваксини, което обуславя нуждата от математическо моделиране и анализ.
Ще представя най-общо програмата COST, ще говоря за целите на IMAAC и възможностите за активно участие на студенти в IMAAC: участие в организирани в рамките на акцията школи, както и за работа по задачи за моделиране и оптимално управление, свързани с тематиката на IMAAC.