На 17 декември 2023 г. ни напусна завинаги професор Стефка Димова, опелото е на 20.12.2023, 13:30, храм Св. София

На 17 декември 2023г. ни напусна завинаги професор Стефка Николаева Димова, един от пионерите на изчислителната математика в България.

Стефка Димова е родена на  16 септември 1940г. в Стара Загора. Завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1963г., специалност „Изчислителна математика“, след което работи в Института по математика на БАН до 1991г.  Там през 1976г. тя придобива научната степен „Кандидат на математическите науки“ (сега „Доктор“)  , а през 2004г. защитава дисертация за научната степен „Доктор на математическите науки“ в ОИЯИ, Дубна, Русия. От 1991г. до 2007г. е „Доцент“ във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, където през 2007г. е избрана  за „Професор“.  Преподавателската дейност на професор Димова включва  лекции по  „Числени методи“, „Числени методи за диференциални уравнения“, „Метод на крайните елементи“, „Нелинейни математически модели“, „Математически модели и изчислителен експеримент“. Дълги години води „Семинара по математическо моделиране“. Автор е на 5 учебни пособия, научен ръководител на дипломните работи на повече от 30 студента завършили Факултета по математика и информатика на СУ, на трима успешно защитили докторанти и един докторант отчислен с право на защита, както и на един с продължаваща докторантура, за довеждането на която до успешен край, уви, не ѝ бе дадено време. Със своя ентусиазъм и отдаденост на преподавателската дейност професор Димова е насочила голям брой студенти от ФМИ към изследователска работа  в областта на числения анализ и математическото моделиране. За това допринася и дългогодишната ѝ работа като координатор по програмата ERASMUS във ФМИ.

Професор Стефка Димова е автор на повече от 70 научни публикации в областта на числените методи и математическото моделиране. Била е гост-професор или изследовател в реномирани научни центрове в Европа и САЩ, както и поканен лектор на престижни международни научни форуми в България, Русия, Полша, Унгария, Швеция, Германия, Франция и САЩ. Беше главен организатор на международните конференции по числени методи и приложения, проведени в Боровец през 2006 и 2018г., както и на няколко работни семинара на Европейския консорциум за математика в индустрията (ЕКМИ). Участник е в многобройни национални и университетски научни проекти, на част от които е била ръководител. 

Със смъртта на професор Стефка Димова Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Факултетът по математика и информатика и катедра „Числени методи и алгоритми“ загубиха един от изтъкнатите си преподаватели и учени. Загубихме скъп приятел, колега, обичан учител. Ще пазим добрите спомени за нея!

 Опелото ще се проведе на 20 декември 2023г. в църквата „Света София“ от 13:30 часа.