Д-р Станислав Харизанов и Минко Гечев, възпитаници на ФМИ, с отличия от Награда "Джон Атанасов" за 2017 г.

Конкурсът Награда "Джон Атанасов" е инициатива на Президента на Република България. Наградата "Джон Атанасов" се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърните науки в национален и световен мащаб на български граждани на възраст до 35 години, независимо къде развиват научната си и изследователска дейност – в България или в чужбина. На 10.10.2017 г. на церемония в Гербовата зала на Дондуков 2, президентът Румен Радев връчи наградите на лауреатите в конкурса за 2017 гoдина.

Stanislav (Снимката е предоставена от Пресцентъра на президентството).

Д-р Станислав Харизанов е отличен с Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов".

Той е доктор по математика, главен асистент в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Главната му цел е разработването на бързи и ефективни алгоритми за обезшумяване, възстановяване и сегментация на изображения с висока резолюция, а математическите модели са на базата на изпъкнала оптимизация с наложени допълнителни ограничени

Minko

Минко Гечев е носител на отличията Грамота "Награда Джон Атанасов" в категорията Награда "Джон Атанасов" и Грамота "Джон Атанасов - проект с висок обществен принос" в  категория Грамоти "Джон Атанасов". Той е единственият носител на две отличия от президентските награди "Джон Атанасов".

Минко Гечев е завършил бакалавърска степен, специалност "Информационни системи" (2013) и  магистърска степен, специалност "Информатика", магистърска програма "Софтуерни технологии" , Факултет по математика и информатика, Софийски университет "Св. Климент Охридски". Постиженията му са в разработката на софтуер с отворен код, автор на книги, презентации на големи международни конференции и на влиятелни публикации, всички те в областта на компютърните науки и софтуерните технологии и са пряко свързани с темата на конкурса.

(Снимката е предоставена от Пресцентъра на президентството)

Още за лауреатите в конкурса  за 2017 гoдина