Семинар „Математическо моделиране”, 25.04.2018

На 25.04.2018, сряда, от 18:15 до 20 часа в зала 514 ще се проведе семинарът "Математическо моделиране". Георги Митов, BISAM, A FactSet Company,  ще представи проблема:

Отвъд Модерната Теория на Портфейл. CVaR оптимизация на портфейл, използвайки разпределения с тежки опашки.

Резюме: Модерната теория на портфейла е разработвана от голям брой учени, но значителен принос в нейното развитие прави проф. Хари Марковиц. През 1952 г. той развива един различен подход към инвестирането, който става известен като модерна теория на портфейла. За разлика от традиционното управление на активи, което се фокусира върху прогнозирането на индивидуалните цени на акциите, използвайки фундаментален или технически анализ, неговата система се занимава с намирането на оптимален портфейл от активи, базирайки се на комбинацията от техния риск и доходност. От математическа гледна точка, неговата идея се свежда до решаване на квадратична оптимизационна задача.
В този доклад ние ще разгледаме една по-различна формулировка на задачата на Мaрковиц, при която основната мярка за риск е сменена от стандартното отклонение на CVaR (Conditional Value at Risk). Така дефинираната задача има няколко предимства, като например че позволява използването на асиметрични вроятностни разпределения с тежки опашки, също така CVaR е мярка на риск, която измерва големината само на загубите, докато стандартното отклонение е двустранна рискова мярка, и не на последно място тази формулировка се свежда до линейна оптимизационна задача.