Университетът "Линк Кампус" (Рим, Италия) беше домакин на събитие за съвместно обучение като част от Еразъм+ проект CT&ML

Университетът "Линк Кампус" (Рим, Италия) наскоро беше домакин на обучаващо краткосрочно събитие за съвместно обучение на персонала, фокусирано върху трансформирането на методите на преподаване чрез използване на Moodle и игрово обучение.
Тридневното събитие, което се проведе от 26 до 28 юни 2023 г., беше организирано от Link Campus University и СУ „Св. Климент Охридски“ като част от Еразъм+ проект CT&ML (Формиране на критично мислене и медийна грамотност като защита срещу медийнте манипулации, дезинформация и фалшиви новини) и привлече участници от четири различни европейски академични институции.
Основната цел на обучението беше да предостави на присъстващите основните умения, необходими за ефективното използване на платформата Moodle, предлагайки практически примери и практически упражнения. Moodle, широко призната система за управление на обучението с отворен достъп, предоставя на преподавателите изчерпателен набор от инструменти за създаване на онлайн курсове, управление на оценки и улесняване на интерактивно обучение.
Събитието започна с въведение в Moodle, подчертавайки неговите функционалности и предимства, последвано от поредица от практически демонстрации. На участниците беше дадена възможност да изследват и експериментират с функциите на платформата, придобивайки увереност и компетентност в използването й като ефективен инструмент за преподаване. Чрез съвместни упражнения присъстващите споделиха прозрения и стратегии за включване на Moodle в техните образователни практики.
Друг важен аспект от обучението беше запознаване с принципите на "геймифицираното" обучение. Преподавателите бяха запознати с прилагането на игрови елементи за повишаване на мотивацията и ангажираността на студентите. Участниците бяха вдъхновени да създадат иновативни и завладяващи учебни среди, използвайки техники за "геймификация".
Освен това събитието за обучение включваше практически семинар, фокусиран върху дизайна на учебни дейности и учебно съдържание, свързано с критичното мислене и медийната грамотност. Участниците бяха водени през процеса на разработване на ефективни обучителни материали за култивиране на тези основни умения сред студентите. Семинарът насърчи сътрудничеството и обмена на идеи за това как да се даде възможност на преподавателите да включат критичното мислене и медийната грамотност в своите учебни програми.
Събитието за краткосрочно съвместно обучение на обучаващия персонал от проекта CT&ML беше много успешно в постигането на целите си. Участниците напуснаха събитието със солидна основа знания за използването на Moodle и с прозрения за използването на игрови техники за обучение. Знанията, придобити по време на обучението, несъмнено ще допринесат за създаването на ангажиращи и ефективни преподавателски преживявания, като допълнително ще подобрят образователната среда.
Домакинството на Link Campus University на това въздействащо обучително събитие подчертава неговия ангажимент за насърчаване на иновативни педагогически практики и насърчаване на сътрудничеството между преподавателите. Възприемайки съвременните технологии и трансформиращите методи на преподаване, институциите могат по-добре да подготвят учениците за предизвикателствата на дигиталната ера, като същевременно подобряват цялостния им опит в ученето.

Презентация